top of page

HAKKIMIZDA /  ABOUT US

Türkiye Tiyatrolar Birliği 2007 yılında Bartın Bölge Tiyatrosu, İzmir Yenikapı Tiyatrosu ve Mardin Kızıltepe Tiyatrosu olarak üç tiyatro ile  kurulmuştur. 2016 yılında platform olarak resmileşmiştir.

Turkey Theatre Association was  founded in 2007. Bartın, Izmir and Mardin was founded three theater. It was formalized in 2016 as the platform.

TÜZÜK VE MUTABAKAT TUTANAĞI (ÖZET)

Madde 1 Kuruluşun Adı ve Merkezi

Kuruluşun Adı: Türkiye Tiyatrolar Birliği Platformu 

Kısa Adı: Türkiye Tiyatrolar Birliği veya TÜTİB (İsim hakkı birliğe/platforma aittir)

Kuruluş Tarihi: 31 Ağustos 2016

Kurucu Dernek: Bartın Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Derneği (Dernek Yönetim Kurulunun 29.08.2016 tarih ve 0013 sayılı kararı ile)

Merkezi: Bartın

 

Madde 2 Dayanağı

5253 sayılı Dernekler Kanununun 25. maddesinde “Dernekler, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile platformlar oluşturabilirler” ifadesine dayanılarak.

 

Madde 3 Vizyonu 

Üye kültür, sanat ve tiyatro toplulukları, dernekleri ve diğer oluşumlar ile iyi niyet, sağduyu, paylaşma ve güven üzerine hareket ederek yüz yüze iletişimi önemsemek. Eylem birliğini temel olarak almak, tiyatro sanatına emek vermiş topluluk ve kişilere sahip çıkmak, onları desteklemek ve dayanışmasını sağlamak. İlerde pek çok tiyatro yapılanmalarına çatı örgütü olmak.

Yerelden bölgeye, oradan ulusala evirilen örgütlenme biçimine devam etmek ve refleksif durumlarda yetkilendirilmiş bir başkan ile başkan yardımcıları ve bölge sorumluları biçiminde aşağıdan yukarı doğru bir yapılanma gerçekleştirmek.

Madde 4 Misyonu

Türkiye ve Uluslararası alanlarda tiyatro alanında topluluk, grup, sivil oplum kuruluşları tüm yapılara bir “ÇATI ÖRGÜTÜ” oluşturmak. İçindeki tüm yapı ve kişilerin üretim, sunum vb. her türlü sürecinde birbirlerine destek olmasını sağlamak. Diğer tüm oluşum ve örgütlenme biçimleri ile dayanışmacı bir ilişki kurmak.

Madde 5 Yapılanma İlkeleri

1. Çalışmalarını Tüzük ve Mutabakat Tutanağı çerçevesinde yapmak,

2. Katılımcıların bağımsız, özgün yapılarını ve kimliklerini zenginlik kaynağı olarak kabul etmek, Her bir katılımcının  biricik ve kendi iç işlerinden sorumlu olduğunu kabul etmek. Hiçbir kuruluşa bir iç müdahalede bulunmamak.

3. Bireysel ve kurumsal dayatmalardan, otoriter tutumdan uzak durmak, demokratik kurallarla çalışmak,

4. Sevgi, saygı, güven paylaşım ve hoşgörü ortamını korumak.

5. İçinde hiçbir bölme, ötekileştirme, hizip çalışmalarına ve önderlik hırslarına izin vermemek.

 

Madde 6  Çalışma Biçimi

Vizyonu ve misyonu doğrultusunda

1. Katılımcı kuruluş temsilcilerini düzenli toplantılarla bir araya getirmek, yurt içi ve yurt dışı iletişim ve bilgi akışı sağlayarak

    iletişim  ortamı oluşturmak,  

2. Ortak çalışmalar kapsamında projeler üretmek, bu amaçla komisyonlar ve çalışma grupları oluşturmak,

3. Katılımcılarının işbirliğiyle projeler hazırlamak, yürütmek ve sosyal ve kültürel amaçlı programlar (tanıtım ve eğitim programları, atölyeler, festivaller, buluşma, çalıştay, konferans, panel, sergi, gezi, sempozyum vb.) düzenlemek,

4. Bilgi ve belge arşivi oluşturmak, çalışmalarını bülten, katalog, kitap, internet vb. aracılığı ile ilgililere duyurmak,

 

Madde 7 Katılım

Amaç ve ilkeleri  Türkiye Tiyatrolar Birliği vizyon ve misyonuna uygun tiyatro toplulukları ve sivil toplum kuruluşları (dernek, vakıf, girişim grubu, meslek grupları, sendika, federasyon, konfederasyon vb.) katılımcıları arasında yer alabilirler. Yürütme Kurulu talebiyle kişisel onur üyeleri yer  alabilir fakat karar ve oy hakları yoktur.

 

Madde 8 Organlar 

Kuruluşun organları aşağıdaki gibidir:

1.Başkan   2.Yürütme Kurulu (Başkan, Başkan Yard.ları ve Bölge Sorumluları)  3.Proje Komisyonları/Çalışma Grupları ve Danışman

Üyeler görev ve sorumluluğu:  Toplantılarına katılmak, Yürütme Kurulu tarafından verilen görevi yerine getirmek, giderlere Yürütme Kurulu kararları doğrultusunda katkıda bulunmak, Birliği yazılı ve ortak metinler üzerinden tanıtmak, ortak etkinlikleri desteklemek ve duyurmak. Tüzüğe - Mutabakat Tutanağına aykırı davranışlarda bulunmamak ve yetki verilmediği konularda Birlik adına sözlü-yazılı beyanat vermemek.

Merkezi, Yürütme Kurulu kararıyla üç yıl süre için devamlı veya dönüşümlü olarak katılımcılarından birinin merkezi veya müstakil bir merkez olarak belirlenebilir. Sekretaryası bu kurumun sorumluluğu altında yürütülür. Görevin yerine getirilmediği durumlarda Yürütme Kurulunun kararıyla Merkez değiştirilebilir.

Madde 9 Türkiye Tiyatrolar Birliğinde Yer Alan Yetkililer

1. Başkan

2. Tiyatrolar, Uluslararası Birimler ve Kadın Gruplarından Sorumlu Başkan Yardımcısı

3. STK’lar, Genç ve Dezavantajlı Gruplardan Sorumlu Başkan Yardımcısı

4. Yedi Coğrafi Bölgenin Sorumluları

5. Danışmanlar

Madde 9.1 Başkan

Katılımcılara karşı sorumludur, Birliği/Platformu temsil eder. Katılımcılar, Komisyonlar, Bölge Sorumluları, Başkan Yardımcıları  arasındaki koordinasyonu sağlar. Yürütme Kurulunu toplar, toplantıya başkanlık eder. Birlik çalışmaları ve vizyonu doğrultusunda güncel bilgiyi rapor halinde sunar. Başkan tüm komisyon, çalışma grupları ve diğer grupların doğal üyesidir.

Başkan tüm kayıt, dosyalama, iletişim, muhasebe, halkla ilişkiler vb. çalışmaları yürütür.

Başkan tarafından belirlenecek Başkan Yardımcılarından biri, Başkanın bulunmadığı durumlarda aynı yetki ve sorumlulukla görev yapar.

Madde 9.2 Tiyatrolar, Uluslararası Birliktelikler ve Kadın Gruplarından Sorumlu Başkan Yardımcısı

  • Tiyatro Toplulukları, Uluslararası Birliktelikler vb. yapılarda her türlü tiyatro oluşumlarının takibi, aralarındaki iletişimi, dayanışmaları ve ortak çalışmaları sağlamak,

  • Her türlü kadın hareketi ve örgütlülüğü içindeki tiyatro oluşumlarının takibi, aralarındaki iletişimi, dayanışmaları ve ortak çalışmaları sağlamak,

  • Başkan tarafından belirtildiğinde, Başkanın bulunmadığı durumlarda aynı yetki ve sorumlulukla görev yapmak.

Madde 9.3 Dernekler, Genç ve Dezavantajlı Gruplardan Sorumlu Başkan Yardımcısı

  • Dernekler ile tüm Engelli, Sokak Çocukları ve Mahkumların her türlü tiyatro oluşumlarının kurulması, takibi, aralarındaki iletişimi,

dayanışmaları ve ortak çalışmaları sağlamak,

  • Lise ve Üniversiteler, Gençlik kolları, Gençlik Kulüpleri, Gençlik Örgütleri vb. yapılarda her türlü tiyatro oluşumlarının kurulması, takibi, aralarındaki iletişimi, dayanışmaları ve ortak çalışmaları sağlamak, ,

  • Başkan tarafından belirtildiğinde, Başkanın bulunmadığı durumlarda aynı yetki ve sorumlulukla görev yapmak.

Madde 9.4 Bölge Sorumluları

  • Yedi Coğrafi bölgede (Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Marmara) her türlü tiyatro oluşumlarının kurulması, takibi, aralarındaki iletişimi, dayanışmaları ve ortak çalışmaları sağlamak,

  • Birliğe vizyon ve misyon doğrultusunda uygun katılımcılar kazandırmak.

Madde 9.5 Danışmanlar

Gerekli görüldüğü durumlarda Birlik çalışmalarına danışmanlık hizmeti veren uzman kişilerdir. Yürütme Kurulu tarafından belirlenir. Danışmanlık hizmeti kapsamında yapılan görüşme ve çalışmalar Başkan tarafından hazırlanan raporlarda yer alır. Görevleri Yürütme Kurulu kararları doğrultusunda konu ve/veya zamanla sınırlıdır.

Ortak metin veya faaliyetin hazırlanması ve onaylanması sürecinde Platform ve Platform katılımcıları güncelliği kaybetmeden hızlı hareket etmelidir. Bu etkinliklerde onay verilmediğinde “Türkiye Tiyatrolar Birliği” adı kullanılamaz ve yapılan etkinlik onaylayan kuruluşların isimleri zikredilerek gerçekleşir.

Madde 10 Giderlerinin Karşılanması

Giderler; Katılımcılarının kayıt ücreti, yıllık ödeme, bağış katkıları ve sponsorların katkıları ile karşılanır. Tüm maddi katkılar kurucu dernek yetkilisine veya kurucu dernek banka hesabına yapılır. 

Madde 11 Çıkma/Çıkarılma 

Her katılımcı kuruluş; bağlı bulunduğu bölge sorumlusuna yazılı bildirimi ile ayrılma hakkına sahiptir. Başkana bölge sorumlusundan bilgi ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.

Tüzük ve Mutabakat Tutanağı veya Tiyatro Etiğine aykırı davranışlarda bulunan ve yetki verilmediği halde Birlik adına sözlü-yazılı beyanat veren, kayıt ücreti ve/veya yıllık aidat ödemeyen, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen katılımcılar; Başkan ve/veya Yürütme Kurulu ile kendileri ve kurumları uyarılır ve bir ay içinde çıkarılma kararı alınır. Ayrıca mevcut yöneticileri veya temsilciler kanun dışı, ayırımcı, taciz –tecavüz, çocuk istismarı, silahlı terör vb. faaliyetlerden yargılanan veya hüküm giymiş STK’ların/temsilcilerinin Birlikle ilişiği kesilir.

Başkanı: Zafer Gecegörür (Bartın Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği – Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu)

Dernekler, Dezavantajlı Gruplardan Sorumlu Başkan Yardımcısı: Seçkin Kaymaz (Karakedi Tiyatro Araştırmaları Derneği - Bursa)

Genç ve Kadın Gruplarından Sorumlu Başkan Yard. : Ezgi Gecegörür (Ayışığı Gençlik Spor Klübü - Bartın Bölge Tiyatrosu - Bartın Sanat Tiyatrosu)

YÜRÜTME KURULU / EXECUTIVE COMMITTEE

Başkan/President: Zafer Gecegörür (Bartın)

Başkan Yardımcısı / Vice-President: Seçkin Kaymaz (Bursa)

 

Başkan Yardımcısı / Vice-President: Ezgi Gecegörür (Bartın)

 

 

Yürürtme Kurulu Üyeleri / Board Members:

Hakan Güneri (Antalya)

Hasan Hüseyin Karabağ (İstanbul)

Erhal Koltuk (Zonguldak)

Hakan Torun Oral (Bitlis)

bottom of page